Máte rádi ježdění na horských kolech? A máte rádi několikadenní chození po horách a kempování? My rozhodně ano! A mysleli jste si, stejně jako my, že tyto dvě činnosti nelze skloubit? Omyl!

Myšlenka Bikepackingu právě tyto dvě na první pohled odlišné aktivity spojuje:

Bikepacking (od slov Bike=kolo a Packing=balení, batohy, dále už je BP) je v podstatě několikadenní cyklo výlet a přitom, díky specifickému systému brašen/batohů, do kterých sbalíte (skoro) všechno kempovací vybavení, zůstává kolo stabilní a ovladatelné. Tím pádem nejste omezení pouze na zpevněné a asfaltové cesty, jak bývá zvykem u klasického biketouringu (cyklocestování) a můžete vyrazit víceméně kamkoli.

Jaké kolo?

Tvrdí se, že můžete použít jakékoli horské kolo, které funguje a šlape. Klidně to, které vám stojí ve sklepě nebo v garáži. Podle náročnosti trasy a rozpočtu lidé volí (celo)odpružená kola nebo tzv. fat, popř. plus bike, tedy pevný rám se širšími plášti.

Momentálně ještě nejsme zcela rozhodnutí, jaký typ kola zvolíme, ale pravděpodobně se bude jednat o pevný touringový rám a širší pláště. Popřípadě i s odpruženou vidlicí. Uvidíme. Ale vzhledem k tomu, jak dlouhá cesta nás čeká, určitě budeme investovat do kvalitního vybavení.

Co ale víme, že v sedle strávíme několik hodin mnoho dnů za sebou, takže otázka komfortu bude na prvním místě.

Jaké brašny?

Jak už bylo naznačeno, při BP se nepoužívají staré známé brašny na nosičích na předních a zadních kolech. Nahrazují je minimalisticky vyhlížející „brašničky“: Jedna na řídítkách, druhá za sedlem, třetí uprostřed rámu, popř. ještě pár dalších z vrchu středové trubky nebo na vidlici. V ideálním případě bychom si měli zabalit veškeré vybavení právě do těchto brašen, přičemž celkový objem bude asi kolem 35 litrů.

Co myslíte, povede se?

Náš vysněný set-up:

 

Kam a na jak dlouho?

Cílem BP je vydat se do méně frekventovaných míst, být v souladu s přírodou a se sebou samým.

BP zahrnuje všechno od dvoudenních (víkendových) výletů, přes týdenní dovolenky až po (více)měsíční expedice pro šílence. Můžete hádat, jakou cestu jsme si zvolili my.

Při delších cestách a expedicích je jasné, že se nevyhneme (a ani nechceme vyhnout) civilizaci a BP se tak prolíná s klasickým biketouringem.

Co s sebou?

Veškeré vybavení se odvíjí od délky a náročnosti výletu.

Platí dvě pravidla: 1) čím lehčí a skladnější, tím lepší, 2) (moje oblíbené) co nemáš, to nepotřebuješ.

Nám se určitě bude hodit základní kempovací vybavení – stan, spacák, karimatka a věci na vaření. Dále pořádné svítilny/čelovky, navigace (GPS, mapy), a v našem případě i fototechnika a notebook. A abychom to měli jak dobíjet, tak se pravděpodobně neobejdeme bez dynamo hubu. A nesmíme zapomenout na sadu nářadí a lékárničku.

Pak už je chybí to nejdůležitější: vybrat si trasu a sebrat odvahu vydat se na životní dobrodružství.

(titulky v češtině)

Tak kdo pojede s námi?

Pro více informací a čerpání nekonečné inspirace doporučujeme následující weby:
http://www.bikepacking.cz/
http://www.bikepacking.com/
http://bikepacker.com/

 

 

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

%d blogerům se to líbí: